sn_ulirg

NASA-sajtóközlemény poros galaxisokban utólag, szegedi közreműködéssel talált csillagrobbanásokról

A NASA kiemelt közleményben foglalkozik egy friss, szupernóva-robbanásokkal kapcsolatos tudományos publikációval, amelynek szerzői között - vezető amerikai kutatók mellett - Szalai Tamás, intézetünk asztrofizikusa is megtalálható.

A kutatók a tavaly nyugdíjazott Spitzer infravörös-űrtávcső korábbi felvételei segítségével utólag több olyan, porban gazdag galaxisokban feltűnt szupernóvát is sikeresen azonosítottak, amelyek a hagyományos - azaz látható fény tartományában működő - égboltfelmérések szemei elől rejtve maradtak. Az eredmények fontos lépést jelenthetnek annak megértésében, hogy egyelőre miért találunk arányaiban jóval kevesebb szupernóva-robbanást a nagyon távoli galaxisokban, mint a közelebbiekben.


A NASA-közlemény linkje:

https://www.nasa.gov/feature/jpl/stars-are-exploding-in-dusty-galaxies-we-just-can-t-always-see-them


Az eredmények összefoglalása magyar nyelven is megjelent a csillagaszat.hu hírportálon:

https://www.csillagaszat.hu/hirek/utolag-fedeztek-fel-csillagrobbanasokat-poros-galaxisokban-friss-eredmeny-a-nyugdijazott-spitzer-adataibol/


A cikk az NKFIH FK 134432 jelű pályázata, az MTA Bolyai Kutatói Ösztöndíjprogramja, a Tranziens Asztrofizikai Objektumok GINOP-2-3-2- 15-2016-00033 pályázat és az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-20-5 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült.





Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube