sn2019muj

SN 2019muj: egy különleges szupernóva a szegedi asztrofizikusok célkeresztjében

Egy, szegedi asztrofizikusok által vezetett, nemzetközi együttműködésben zajló projekt keretében vizsgálták a különleges, ún. Iax típusú szupernóvák családjába tartozó, egyik legutóbb felfedezett csillagrobbanást.

Újabb rangos folyóiratcikk került elfogadásra szegedi (kötődésű) asztrofizikusok tollából! A Barna Barnabás (jelenleg a cseh Tudományos Akadémia prágai Csillagászati Intézete, előtte és 2021 januárjától újra az SZTE Fizikai Intézet munkatársa) által vezetett nemzetközi konzorcium (benne a legjelentősebb amerikai és európai szupernóva-észlelőhálózatok tagjaival) az SN 2019muj nevű, különleges, az ún. Iax csoportba tartozó (azaz az elképzelések szerint egy kettős rendszerben felrobbanó, de a robbanást követően nem teljesen megsemmisülő fehér törpecsillagból eredő) csillagrobbanást tanulmányozta.


A Föld különböző pontjain lévő (köztük pl. a 9,2 méteres dél-afrikai SALT, ill. a Chilében lévő 8,1 m-es Gemini-South és 3,6 m-es NTT) távcsövekkel készült fotometriai és spektroszkópiai adatsorok, illetve ezek fejlett modellezése révén sikerült újabb részleteket feltárni ezen események lefolyásával, illetve a robbanásban kidobódó anyag fizikai és kémiai jellemzőival kapcsolatban. A szakcikk a nagy presztízsű brit Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban kerül közlésre.


Részletes háttéranyag a két hete elfogadott, SN 2019muj jelzésű szupernóváról szóló szakcikkről (a vezető szerző Barna Barnabás kollégánk tolmácsolásában).





Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube