III. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

Sajtóanyag letöltése (PDF formátum)


A Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék a 2013/2014-es tanévben harmadik alkalommal rendezte meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt. A vetélkedőre az ország minden tájáról és a határon túlról egyaránt, összesen 111 kétfős csapat jelentkezett (34 város, 55 iskola, 55 felkészítő pedagógus).


Az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagon túl idén Kuba és Korzika volt a kiemelt téma. Az elődöntőt minden csapat a saját iskolájában írta meg, majd a legjobban szereplő 26 csapat jutott tovább a középdöntőbe, melyre 2014. április 4-én, pénteken került sor, amikor egy újabb dolgozat megírása volt a feladatuk a diákoknak. A középdöntőből a legjobb 8 csapat jutott tovább.


Jakucs_foldrajz_verseny_2


Természetesen nem csupán megmérettetésekkel vártuk az ide érkezőket. A középdöntő dolgozatának megírása utána a csapatok szervezett programokon vehettek részt. Megtekinthették a Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Koch Sándor ásványgyűjteményét, amely az ország egyik legteljesebb Kárpát-medencei gyűjteménye. Valamint tárlatvezetésen vehettek részt őslénytárunkban. Ezen kívül geo-túrára invitáltuk őket Szegeden, ahol a geológia és művészet kapcsolatáról hallhattak előadást, valamint Szeged településtörténeti túráján ismerkedhettek a város történeti földrajzával.


Jakucs_foldrajz_verseny_3


A döntő fordulókra egy fotópályázatot is hirdettünk „GeoArt Különleges természetföldrajzi jelenségek” címmel. A pályázatra 100 fotó érkezett, melyet egy zsűri bírált, a legjobb 32 fotóból pedig kiállítást rendeztünk a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken, ezen kívül tanár és diák kategóriában hirdettünk egy-egy győztest, valamint közönségszavazat alapján díjaztuk a legnépszerűbb alkotást.


Az eredményhirdetést az Irinyi Bisztróban rendeztük meg, ahol ezután a szegedi Time Travel zenekar adott koncertet, ír és kelta motívumokkal tarkított reneszánsz rock zenével adta a hangulatot az estéhez.


Természetesen a legjobb 8 csapatot másnap még sok-sok izgalmas megmérettetés várta, 4 különböző feladat teljesítése során kellett bizonyítani tudásukat, képességeiket, rátermettségüket. Először Kuba fenntartható jövőjéről kellett a versenyzőknek ábrák, fotók, térképek elemzése alapján vetítéses előadást tartani zsűri előtt, majd geocaching, azaz GPS-es geoláda keresés következett. Ezután laborgyakorlat keretében kőzeteket határoztak a diákok, valamint egy nagyon érdekes és látványos kísérletet végeztek el, kristályokat növesztettek eltérő hőmérsékleti feltételek mellett, ezzel modellezve a mélységi magmás kőzetek és a vulkáni kiömlési kőzetek keletkezését. Zárásképpen pedig „Földrajz szeretlek” címmel izgalmas kvíz vetélkedő zajlott. A csapatok derekasan küzdöttek és remekül megállták helyüket.

Nagyon szép eredmények születtek és természetesen senki nem ment haza üres kézzel.


Jakucs_foldrajz_verseny_4


A döntőbe jutott csapatok emléklapot, egy-egy ajándékcsomagot kaptak, amelyben apróbb ajándékok mellett (naptár, mappa, toll, könyvjelző, csokoládé) a verseny névadója Jakucs László által a 2001-es kubai útjáról készült filmjét, valamint a GeoLitera, a Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport kiadója által felajánlott értékes könyvet is hazavihették. A legjobb három csapat, a kubai útifilm mellett a professzor

által az 1994-es korzikai útjáról készült alkotást is megkapták, igazi különlegességgel gazdagodva.


Mindezeken túl:


a III. helyezett és felkészítő tanáruk egy 3 dimenziós földgömb puzzlet és 6 hónapos GeoMagazin előfizetést,

a II. helyezett és felkészítő tanáruk 25.000 Ft-os utazási utalványt,

az I. helyezett és felkészítő tanáruk, pedig Jakucs László plakettet valamint az Eupolisz Utazási Iroda jóvoltából egy 4 napos utazást nyert a Garda-tó csodálatos vidékére. http://www.eupolisz.hu/garda_to_gyalogtura. A plakettet az első helyezett tagjai a verseny névadójának Jakucs Lászlónak feleségétől, vetélkedőnk díszvendégétől Dr. Jakucs Lászlóné Marika nénitől vehették át.


Az első három helyezett csapat:Iskola
Város
Csapatnév
Csapattagok
Csapattagok
Felkészítő tanár
1.
Szegedi Radnóti Miklós
Kísérleti Gimnázium
Szeged
RMG-1
Boros János Mátyás
Bélteki János Benjámin
Szőllősy László
2.
Balassi Bálint Nyolcévfolyamos
Gimnázium
Budapest
MZ/X
Gyürki Nikolett
Mahó Sándor
Vlasits Géza
3.
Kaposvári Munkácsy Mihály
Gimnázium
Kaposvár
Mormoták
Elek Dorina
Stadler Elizabet
Varga Bálint


Jakucs_foldrajz_verseny_1


Mindenkinek szívből gratulálunk és köszönjük a részvételt!

Nyári Diána

a verseny főszervezője

 

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

Facebook YouTube