GIS_Day_2021

GIS Day 2021 - A térinformatika világnapja

Szeretettel várunk egy szakmai délutánra minden középiskolai diákot, aki a geoinformatika és távérzékelés iránt érdeklődik. A GIS Day 2021 célja, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek az egyetemi oktatás / kutatás világába, és volt hallgatóinkon keresztül megismerkedhessenek a geoinformatikus szakma néhány érdekes területével.

Tanszékünkön a térbeli adatok gyűjtése, kezelése, elemzése és megjelenítése változatos eszköztárral (pl. drónok, terepi geodézia eszközök) és szoftverekkel izgalmas alkalmazási területeken valósul meg. A diákok a földrajz/geográfus szakon oktatószakemberek vezetésével betekintést nyerhetnek egy-egy érdekes kutatási témába.


Az előadások, beszélgetések nyitottak; kérdezz vagy szólj hozzá! Várjuk a véleményeket, tapasztalatokat!


2020.11.17. (SZERDA) 14:00-TÓL. A program Zoom online felületen valósul meg: Zoom: https://us02web.zoom.us/j/82765119375


14:00: Köszönti a résztvevőket a GEOINFORMATIKAI, TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETFÖLDRAJZI TANSZÉK!


14:05: DR. KOVÁCS FERENC, DR. VAN LEEUWEN BOUDEWIJN – Műholdfelvételek a környezeti problémák vizsgálatában
A klímaváltozás hatásainak értékelésében milyen szerepet játszik a földrajz, a geoinformatika és a távérzékelés? Az elmúlt néhány évben egyre több műholdfelvétel és térbeli adatbázis vált szabadon elérhetővé felhő alapú szolgáltatásokon keresztül és ezekkel az adatokkal például megfigyelhető a növényzet és a víz mennyisége, a terület használata. A Google Earth Engine online felületen mindezt Te is megteheted!


14:20: DR. SZATMÁRI JÓZSEF, DR. TOBAK ZALÁN – Légi adatgyűjtés és –feldolgozás – eszközök, módszerek, alkalmazások

A földfelszín levegőből történő megfigyelése, felvételezése már a 19. században megkezdődött. Napjainkra a rohamléptékű technológiai fejlődés eredményeképpen különböző típusú hordozó eszközök, kamerák és szkennerek állnak rendelkezésünkre. Az előadás rövid betekintést nyújt a tanszéken elérhető légi adatgyűjtő eszközökről, az alkalmazott feldolgozási módszerekről néhány konkrét példán keresztül.


14:35: DR. GÁL TAMÁS – GIS és távérzékelés a klímakutatásban
A távérzékelés és GIS alkalmazása nélkül a klímakutatás manapság elképzelhetetlen. Az előadás áttekintést nyújtunk ezen korszerű módszerek alkalmazási lehetőségeiről, illetve egy két olyan példát is bemutatunk, amikor az Intézetben zajló kutatói munka során aktívan használjuk ezeket a módszereket.


14:50: DR. KISS MÁRTON – Mit köszönhetünk a települési zöldfelületeknek? – A természet szolgáltatásainak térképezése
A fák és parkok jelenléte nélkülözhetetlen az egészéges életvitel fenntartásához a városokban. Azok a folyamatok, melyek ezt biztosítják (pl. hőstressz csökkentése, szennyezőanyag-megkötés), már jól értékelhetők, és a GIS eszköztárával térképezhetők is. Az előadásban erre mutatunk be egy-két gyakorlati példát.


15:05: DR. MUCSI LÁSZLÓ – Geoinformatika a közép- és felsőoktatásban
Szereted a földrajzot? Ámulattal nézed a földfelszín természet vagy ember alkotta formáit a műholdképeken? Szereted a modern technológiát és ezeket felhasználva szívesen tennél a természet és környezeted megóvásáért? Akkor tanulj te is geoinformatikát! Az előadás röviden felvázolja a közép- és felsőoktatási lehetőségeket e szakterületen.


15:20: KOVÁCS ANTAL, NNG – Térképi adatkonverzió egy szoftverfejlesztő cégnél
Érdekel, hogyan lehet geográfusként közreműködni egy navigációsszoftver-fejlesztő multi mindennapi életében? Szeretnél kicsit betekinteni az ott zajló munkafolyamatokba? Vajon milyen digitális térképekkel dolgoznak? Hogyan áll össze egy autós navigációra alkalmas térképi adatbázis?


15:30: Dr. JUHÁSZ LEVENTE, FLORIDA INTERNATIONAL UNIVERSITY – Neogeography – az új földrajzi forradalom nyomában
Instagram, Facebook, Flickr, Twitter, Foursquare, Snapchat, Pokémon GO... felsorolni is nehéz lenne az elmúlt évtized legnépszerűbb mobilos és webes alkalmazásait. De mi köze van ezeknek a földrajzhoz és a térbeli tudományokhoz? Vajon fel lehet őket használni tudományos kutatásban, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot? Az előadás rövid bevezetést nyújt a földrajz új világába, és az előadó szakmai életútját követve példákon keresztül bemutatja, hogy hogyan aknázhatók ki technológiai fejlődésben és népszerű appokban rejlő lehetőségek a földrajztudomány számára.


15:45: PAPP LEVENTE, Z_GIS, SALZBURGI EGYETEM – Távérzékelés az Alpokban és az Európai trendek
Geográfusként nagyon izgalmas kihívás olyan területeken dolgozni, mint az Alpok, hiszen rengeteg környezeti kihívást hordoz magában ez a magashegységi terület. Geoinformatikusként feladatom ezen környezeti kihívások és kockázatok felmérése és vizsgálata műhold- vagy drónfelvételekkel, akár infravörös fényképekkel vagy terepi munkával. Az általunk használt technológiákkal érdekes növényzeti térképek készíthetők, beazonosíthatók hegyvidéki erózióveszélyes területek, vagy sok más mellett, akár az

egész kontinens területhasználata térképre vethető többféle módon.


Facebook: GIS Day 2021 - A térinformatika világnapja

Friss hírek RSS

Friss hírek

2022. május 26.
2022. május 13.

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo