Schmack_Biogas_GmbH

Német biogáz óriás vásárolta meg az SZTE egyik szabadalmát

Technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A szerződés értelmében a német vállalat megvásárolja az Egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Dr. Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.


A Szegedi Tudományegyetem kutatói által kifejlesztett találmány nemcsak kiváló környezettudatos technológiának számít, de javítja a biogáz előállítással foglalkozó üzemek működésének hatékonyságát is. A biogáz szerves anyagok mikrobák által, anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között történő lebontása során képződő gázelegy, melynek felhasználási lehetősége jelentős mind a villamos, mind a hőenergia előállítás területén. A most értékesített, egyedülállónak számító technológia révén a biogáztermelés intenzitása úgynevezett termofil baktériumok hozzáadásával a korábbi technológiákhoz képest 30-50 százalékkal fokozható.

A Schmack Biogas GmbH Németország egyik legnagyobb biogáz előállító vállalata, mely a biogáüzem-tervezéstől a karbantartáson át biogáz előállításig széles körben foglalkozik e technológiával, így egyike az ipar kevés számú, teljes körű szolgáltatást nyújtó vállalatainak. A német cég képviselőivel folytatott, 2011. szeptemberében kezdődő tárgyalások eredményes lezárásaként értékesített szabadalom a baktériumkulturára és az eljárásra egyaránt vonatkozik. A felmerülő költségek levonása után fennmaradó összeg 55%-át kapják a kutatók, 5%-át a kutatásoknak közvetlenül otthont adó Természettudományi és Informatikai Kar, 40%-a pedig az Egyetem központi költségvetésébe kerül az SZTE szabadalmi portfoliójának illetve további találmányhasznosítási tevékenységének finanszírozására.

A megállapodás kiemelkedő jelentőséggel bír a Szegedi Tudományegyetem életében – mondta el Dr. Buzás Norbert kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató. Az értékesítés egyfelől komoly presztízs értékkel bír, másrészt fontos hangsúlyozni, hogy a megállapodás egy többéves kutatás-fejlesztési együttműködést is magában foglal, mely a kutatók számára a jövőben is biztosít forrást a technológia továbbfejlesztésére.

 

Képgaléria

03.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 17.
  12:30 - 14:30
 • február 17.
  18:00 - 19:00
  Dr. Somody Imre hosszú ideig szerepelt a leggazdagabb magyarok toplistáján, neve összeforrt a vagyonát megalapozó Plusssz pezsgőtablettával. Neve sokak számára csenghet ismerősen akár az egészségügy, a közgazdaságtan vagy a politika területéről is. A kilencvenes évek végére jutott a csúcsra; karitatív és üzleti tevékenységéért számos kimagasló kitüntetést kapott. Aztán a sikeres üzletembert egyre több anyagi kudarc érte, miközben elvált és súlyosan megbetegedett. Élete 2014-ben gyökeresen új fordulatot vett... Minderről szívesen osztja meg gondolatait a hallgatósággal.
  Jegyinformációk: http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/SOMODY200217
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 21.
  11:00 - 13:00

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus