matematika_es_csillagaszat

A matematika és a csillagászat szombatja az SZTE-n

Április 28-án, szombaton délelőtt és kora délután a matematika, délután 15 órától éjfélig pedig a csillagászat szerelmeseit várják színes programok az SZTE épületeiben és a Dóm téren.


Április 28-án délelőtt 10.30-tól veszi kezdetét az SZTE Kiss Árpád tantermében (Rerrich tér, Béke épület) az SZTE Bolyai Intézet Egyetemi Tavasz 2012 c. rendezvénye, melynek keretén belül elsősorban középiskolai tanároknak és diákoknak szóló előadásokra kerül sor. Az érdeklődők többek között a valószínűségszámítás, az analízis és a diszkrét matematika témaköréből hallgathatnak meg érdekes szemelvényeket, de szó lesz a sudoku számítógépes algoritmusokkal történő megoldási lehetőségeiről és a régi korok matematikájáról is.


Részletes program és információk: http://www.math.u-szeged.hu/~horvath/etavasz.htm

Letölthető meghívó

Szintén szombaton kerül sor a Csillagászat napja elnevezésű, országos szintű rendezvényre, mely Szegeden egy egész hetes programsorozat záróakkordja lesz. Aznap – a Partiscum Csillagászati Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportja szervezésében, az SZTE TTIK és az SZTE Fizikus Tanszékcsoport támogatásával – délután 15 órától csillagászati műszerbemutatókra, távcsöves bemutatókra és lézeres csillagképtúrákra kerül sor a Dóm téren. A távcsövekkel először a Nap, majd a Hold, az éppen látszó bolygók, kettőscsillagok, csillaghalmazok lesznek megfigyelhetőek – mindez a Dóm téri köz- és díszkivilágítás kikapcsolása mellett!


Az SZTE Fizikus Tanszékcsoport Dóm téri Budó Ágoston termében előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők:
16.00-16.45 – Dr. Szatmáry Károly: Újdonságok az exobolygók világából
16.50-17.20 – Dr. Vinkó József: Szupernóvák és a táguló Világegyetem; a 2011-es fizikai Nobel-díj
17.25-18.30 – Dr. Almár Iván: Tényleg véget ér az űrkorszak?
18.35-19.15 – Illés Tibor: A szegedi Naprendszer-túra (Partiscum Csillagászati Egyesület)
19.00-19.50 – Filmvetítés: Égre néző szemek
További információk a Csillagászat Napja és az egész hét programjairól: www.csillagaszatnapja.hu

Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  11:00 - 13:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus